Misiune spațială istorică. Astronauții NASA vor zbura cu o navă proiectată de SpaceX Magazin

Misiune spațială istorică. Astronauții NASA vor zbura cu o navă proiectată de SpaceX

Astronauții NASA, Doug Hurley și Bob Behnken, vor participa săptămâna viitoare, pe 27 mai, la o misiune spațială istorică, relatează BBC. Pentru prima dată după 10 ani, NASA în parteneriat cu SpaceX va trimite către Stația Spațială Internațională (ISS) un echipaj uman.

Călătoria celor doi astronauți se va face într-un sistem de rachete și capsule furnizat de compania deținută de Elon Musk, SpaceX. De asemenea, călătoria este o noutate, fiind prima dată când o companie privată americană va deține și va opera, ducând astronauții NASA în spațiu.

Până în prezent, NASA a deținut și a exploatat întotdeauna vehiculele sale spațiale, însă a renunțat la asta din 2011, când a lansat ultima călătorie spre Stația Spațială Internațională. Agenția intenționează acum să contracteze toate transporturile viitoare ale echipajelor pe orbita terestră.

SpaceX a proiectat naveta spațială și costumele astronauților

Racheta cu care vor zbura Doug Hurley și Bob Behnken este un Falcon-9 și o capsulă, cunoscută sub numele de Dragon. 

Sursa foto

„Este un vehicul uimitor. Cu siguranță nu este o naveta spațială. Este mult mai mică; este o capsulă. Este de ultimă generație din punct de vedere tehnologic și suntem atât de încântați”, a spus Hurley.

Pe lângă nava spațială modernă proiectată de SpaceX, și costumele astronauților sunt produse de aceeași companie americană. Noutatea costumelor stă în faptul că sunt dintr-o singură bucată.

Misiune spațială NASA, SpaceX
Sursa foto

În viitor, clienții privați vor putea călători alături de echipajele spațiale

NASA își dorește schimbarea modului de desfășurare a activităților spațiale, îndreptându-se spre echipajele comerciale. NASA a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial.

Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane.

Deși până acum parteneriatele acoperă doar zboruri către ISS, la câteva sute de kilometri deasupra Pământului, pe viitor, NASA are ca scop extinderea spre zboruri spațiale mai lungi.

Citește și NASA a confirmat: Există apă înghețată pe suprafața Lunii.

Sursă foto