Morcovii: 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Morcovii: 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Morcovii sunt o sursă deosebit de bună de beta caroten, fibre, vitamina K1, potasiu și antioxidanți. Sunt un aliment prietenos cu pierderea în greutate și au fost asociați cu scăderea nivelului de colesterol și îmbunătățirea sănătății ochilor. Citește mai departe pentru a afla mai multe.

1. Morcovii sunt nutritivi

Doi morcovi cruzi mici sau mijlocii (100 de grame) conțin 41 de calorii, 88% apă, 0,9 grame de proteine, 9,6 grame de carbohidrați, 4,7 grame de zahăr, 2,8 grame de fibre și 0,2 grame de grăsimi.

Conținutul de carbohidrați

Carbohidrații constau din amidon și zaharuri, cum ar fi zaharoza și glucoza.

Morcovii se situează adesea la un nivel scăzut în ceea ce privește indicele glicemic (IG). Acesta este o măsură a cât de repede alimentele cresc zahărul din sânge după masă.

IG la morcovi variază de la 16 la 60. Cel mai mic este pentru morcovii cruzi, puțin mai mare pentru cei gătiți și cel mai mare pentru piure.

Consumul de alimente cu indici glicemici scăzuți este legat de numeroase beneficii pentru sănătate și este considerat deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet.

Conținutul de fibre

Pectina este principala formă de fibre solubile în morcovi.

Fibrele solubile pot scădea nivelul zahărului din sânge, încetinind digestia zahărului și a amidonului. De asemenea, pot hrăni bacteriile prietenoase din intestin. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea sănătății și la scăderea riscului de îmbolnăvire.

În plus, anumite fibre solubile pot afecta absorbția colesterolului din tractul digestiv. Aceasta scade colesterolul din sange.

Principalele fibre insolubile din morcovi sunt celuloza, hemiceluloza și lignina. Fibrele insolubile pot reduce riscul de constipație și pot promova mișcările intestinale regulate.

2. Morcovii sunt bogați în vitamine și minerale

Sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale.

 • Vitamina A. Morcovii sunt bogați în betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Acest nutrient promovează o vedere bună și este important pentru creștere, dezvoltare și funcția imunitară.
 • Biotina. Biotina este o vitamina B cunoscută anterior ca vitamina H. Joacă un rol important în metabolizarea grăsimilor și a proteinelor.
 • Vitamina K1. Cunoscută și sub denumirea de filochinonă, vitamina K1 este importantă pentru coagularea sângelui. De asemenea, poate promova sănătatea oaselor.
 • Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este important pentru controlul tensiunii arteriale.
 • Vitamina B6. Un grup de vitamine înrudite, B6 este implicat în transformarea alimentelor în energie.

3. Conțin mai mulți compuși vegetali

Morcovii oferă mulți compuși vegetali, inclusiv carotenoizi.

Acestea sunt substanțe cu activitate antioxidantă puternică. Au fost legate de îmbunătățirea funcției imunitare și de reducerea riscului de apariție a multor boli. Acestea includ boli de inimă, diverse afecțiuni degenerative și anumite tipuri de cancer.

Principalii compuși vegetali din morcovi sunt:

 • Beta caroten. Morcovii portocalii sunt foarte bogati in betacaroten. Absorbția este mai bună (până la 6,5 ori) dacă morcovii sunt fierți.
 • Alfa-caroten. Un antioxidant care, ca și beta-carotenul, este parțial transformat în vitamina A în organism.
 • Luteina: Unul dintre cei mai frecvenți antioxidanți din morcovi. Luteina se găsește predominant în morcovii galbeni și portocalii și este importantă pentru sănătatea ochilor.
 • Licopen. Un antioxidant roșu aprins găsit în multe fructe și legume roșii, inclusiv morcovi roșii și violet. Licopenul poate reduce riscul de cancer și boli de inimă.
 • Poliacetilene. Cercetări recente au identificat compuși bioactivi din morcovi care pot ajuta la protejarea împotriva leucemiei și a altor tipuri de cancer.
 • Antocianine. Aceștia sunt antioxidanți puternici care se găsesc în morcovii de culoare închisă.

4. Morcovii pot reduce riscul de cancer

Dietele bogate în carotenoide pot ajuta la protejarea împotriva mai multor tipuri de cancer. Aceasta include cancerul de prostată, colon și stomac.

Femeile cu niveluri circulante ridicate de carotenoide pot avea, de asemenea, un risc redus de cancer de san.

Cercetările datate au sugerat că carotenoizii ar putea proteja împotriva cancerului pulmonar. Cu toate acestea, studiile mai noi nu au identificat o corelație.

5. Pot scădea colesterolul din sânge

Colesterolul crescut în sânge este un factor de risc bine cunoscut pentru boli de inimă.

Aportul de morcovi a fost legat de scăderea nivelului de colesterol.

6. Morcovii pot ajuta la pierderea în greutate

Fiind un aliment cu conținut scăzut de calorii, morcovii pot crește saturația și pot reduce aportul de calorii în mesele ulterioare.

Din acest motiv, pot fi un plus util pentru o dietă eficientă de slăbit.

7. Morcovii pot ajuta sănătatea ochilor

Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina A au mai multe șanse de a experimenta orbire nocturnă. Aceasta este o afecțiune care se poate diminua prin consumul de morcovi sau alte alimente bogate în vitamina A sau carotenoizi.

Carotenoizii pot reduce, de asemenea, riscul degenerescenței maculare asociate cu vârsta.

Citește și Alimente care înlocuiesc carnea. 7 alternative bogate în proteine.

Sursă foto