România a intrat din data de 15 mai în starea de alertă, ceea ce înseamnă relaxarea restricțiilor și adoptarea unor măsuri noi pentru a preveni răspândirea comunitară a coronavirusului. Prin urmare, părăsirea localității va fi posibilă în anumite cazuri speciale.
Deși circulația în interiorul localității nu mai impune completarea unei declarații pe propria răspundere. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat că românii pot ieșit de vineri din case fără declarații, în interiorul localității, dar cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
În cazul părăsirii localității, cetățenii vor avea nevoie de completarea unei declarații. Declarația pe propria răspundere pentru părăsirea localității poate fi descărcată aici.
Motivele care permit părăsirea localității
Motivele pentru părăsirea localității în starea de alertă au fost modificate, fiind adoptate prin hotărârea Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență. Românii vor putea părăsi localitatea în următoarele cazuri:
- Interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- În scop umanitar sau de voluntariat;
- Realizarea de activități agricole;
- Comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- Îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
- Eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- Participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- Asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- Activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
- Participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- Pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
- Alte motive justificate (precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru de familie).
Citește și Reguli noi în mijloacele de transport în comun după 15 mai.