Nucșoara: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Nucșoara: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Nucșoara este un condiment popular făcut din semințele Myristica fragrans, un copac tropical veșnic verde originar din Indonezia. 

Are o aromă caldă, ușor de nucă și este adesea folosit în deserturi și curry, precum și în băuturi precum vinul fiert și ceaiul chai.

Este mai des folosită pentru aroma sa decât pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu toate acestea, conține o gamă impresionantă de compuși puternici care pot promova sănătatea generală. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Nucșoara conține antioxidanți puternici

Deși de dimensiuni mici, semințele din care este derivată nucșoara sunt bogate în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți în organism.

Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule care au un electron neîmperecheat, ceea ce le face instabile și reactive.

Când nivelurile de radicali liberi devin prea mari în organism, apare stresul oxidativ. Este asociat cu debutul și progresia multor afecțiuni cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer și boli de inimă și neurodegenerative.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară și ținând sub control nivelul radicalilor liberi.

Nucșoara conține o mulțime de antioxidanți. Acestea includ pigmenți vegetali precum cianidine și uleiuri esențiale, cum ar fi fenilpropanoidele și terpenele. Acestea vin, de asemenea, cu compuși fenolici, inclusiv acizii protocatecuic, ferulic și cafeic.

Un studiu pe animale a arătat că consumul de extract de nucșoară a prevenit deteriorarea celulară la șobolanii tratați cu izoproterenol. Acesta este un medicament cunoscut pentru a induce stres oxidativ sever.

Șobolanii care nu au primit extract de nucșoară au suferit leziuni tisulare semnificative și moarte celulară ca urmare a tratamentului. În schimb, șobolanii care au primit extract de nucșoară nu au experimentat aceste efecte.

Studiile pe eprubetă au arătat, de asemenea, că extractul de nucșoară prezintă efecte antioxidante puternice împotriva radicalilor liberi.

2. Are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația cronică este legată de multe afecțiuni adverse de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și artrita.

Nucșoara este bogată în compuși antiinflamatori numiți monoterpene. Acestea includ sabinen, terpineol și pinen. Ele pot ajuta la reducerea inflamației în organism și pot aduce beneficii celor cu afecțiuni inflamatorii.

Gama largă de antioxidanți găsiți în condiment, cum ar fi cianidinele și compușii fenolici, au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice.

Un studiu a injectat șobolani cu o soluție care produce inflamație și apoi a dat unora dintre ei ulei de nucșoară. Șobolanii care au consumat uleiul au experimentat reduceri semnificative ale inflamației, durerii legate de inflamație și umflarea articulațiilor.

Se crede că nucșoara reduce inflamația prin inhibarea enzimelor care o promovează.

3. Nucșoara poate crește libidoul

Unele studii pe animale arată că nucșoara poate îmbunătăți apetitul sexual și performanța.

Într-un studiu, șobolanii masculi au primit doze mari de extract de nucșoară (500 mg per kg de greutate corporală). Șobolanii au experimentat creșteri semnificative ale activității sexuale și ale timpului de performanță sexuală în comparație cu un grup de control.

Un studiu similar a hrănit șoareci masculi cu aceeași doză mare de extract de nucșoară. Ei și-au crescut semnificativ activitatea sexuală, comparativ cu un grup de control.

Cercetătorii încă nu sunt siguri cum condimentul crește libidoul. Unii presupun că aceste efecte se datorează capacității sale de a stimula sistemul nervos. Acest lucru împreună cu conținutul său ridicat de compuși puternici din plante.

În medicina tradițională, cum ar fi sistemul de medicină Unani folosit în Asia de Sud, nucșoara este folosită pentru a trata tulburările sexuale. Cu toate acestea, lipsesc cercetările asupra efectelor sale asupra sănătății sexuale la oameni.

4. Are proprietăți antibacteriene

S-a demonstrat că nucșoara are efecte antibacteriene împotriva tulpinilor de bacterii potențial dăunătoare.

Bacteriile precum Streptococcus mutans și Aggregatibacter actinomicetemcomitans pot provoca carii dentare și boli ale gingiilor.

Un studiu pe eprubete a constatat că extractul de nucșoară a demonstrat efecte antibacteriene puternice. A fost eficient împotriva altor bacterii, inclusiv Porphyromonas gingivalis. Se știe că aceste bacterii cauzează carii și inflamarea gingiilor.

De asemenea, nucșoara inhibă creșterea tulpinilor dăunătoare ale bacteriilor E. coli, cum ar fi O157. Acest lucru poate provoca boli grave și chiar moarte la oameni.

5. Poate beneficia sănătății inimii

Studiile pe animale au investigat luarea de suplimente de nucșoară în doze mari. 

S-a demonstrat că au redus factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul ridicat și nivelurile ridicate ale trigliceridelor. Totuși, cercetările umane lipsesc.

6. Nucșoara poate îmbunătăți starea de spirit

Studiile la rozătoare au descoperit că extractul de nucșoară a indus efecte antidepresive semnificative atât la șoareci, cât și la șobolani.

Sunt necesare studii pentru a determina dacă extractul de nucșoară are același efect la om.

7. Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge

Un studiu la șobolani a arătat că tratamentul cu extract de nucșoară în doză mare a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția pancreatică.

Citește și Cuișoarele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto