Ovăzul: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ovăzul: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ovăzul este o cereală integrală fără gluten și o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți importanți.

Studiile arată că ovăzul și făina de ovăz au multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Ovăzul este incredibil de nutritiv

Compoziția nutritivă a ovăzului este bine echilibrată. Acesta este o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv puternica fibră beta-glucanică.

De asemenea, conține mai multe proteine și grăsimi decât majoritatea cerealelor.

Ovăzul este încărcat cu importante vitamine, minerale și compuși antioxidanți din plante. 78 de grame de ovăz conțin 51 de grame de carbohidrați, 13 grame de proteine, 5 grame de grăsimi și 8 grame de fibre, dar doar 303 de calorii. Acestea vin cu cantități de mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, folat, vitamina B1 (tiamină), vitamina B5 (acid pantotenic), calciu, potasiu, vitamina B6 (piridoxină) și vitamina B3 (niacină).

Asta înseamnă că ovăzul se numără printre alimentele cele mai bogate în nutrienți.

2. Ovăzul integral este bogat în antioxidanți

Ovăzul integral are un conținut ridicat de antioxidanți și compuși vegetali benefici numiți polifenoli. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanți numiți avenantramide, care se găsesc aproape exclusiv în ovăz.

Avenantramidele pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric. Această moleculă de gaz ajută la dilatarea vaselor de sânge și conduce la un flux sanguin mai bun.

În plus, avenantramidele au efecte antiinflamatorii și anti-mâncărime.

Acidul ferulic se găsește și în cantități mari în ovăz. Acesta este un alt antioxidant

3. Conține o fibră solubilă puternică numită beta-glucan

Ovăzul conține cantități mari de beta-glucan, un tip de fibre solubile.

Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă și formează o soluție groasă, de tip gel, în intestin.

Beneficiile pentru sănătate ale fibrelor beta-glucanice includ niveluri reduse de LDL și colesterol total, reducere a glicemiei și a răspunsului la insulină, creșterea sațietății și dezvoltarea crescută a bacteriilor bune în tractul digestiv.

4. Poate reduce nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL de daune

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Un factor major de risc este colesterolul ridicat din sânge.

Multe studii au arătat că fibra beta-glucanică din ovăz este eficientă atât pentru reducerea nivelului colesterolului total, cât și al celui al LDL.

Beta-glucanul poate crește excreția bilei bogate în colesterol, reducând astfel nivelurile circulante de colesterol din sânge.

Oxidarea colesterolului LDL (“cel rău”) este un alt pas crucial în progresia cardiace. Acest lucru se întâmplă atunci când LDL reacționează cu radicalii liberi.

Produce inflamații în artere, dăunează țesuturilor și poate crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Un studiu raportează că antioxidanții din ovăz lucrează împreună cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL.

5. Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge

Diabetul de tip 2 este o boală frecventă, caracterizată prin creșterea semnificativă a glicemiei. De obicei rezultă din sensibilitatea scăzută la hormonul insulină.

Ovăzul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele care sunt supraponderale sau au diabet de tip 2.

De asemenea, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Aceste efecte sunt atribuite în principal capacității beta-glucanului de a forma un gel gros care întârzie golirea stomacului și absorbția glucozei în sânge.

6. Terciul de ovăz este foarte sățios și poate ajuta la pierderea în greutate

Terciul de ovăz nu este doar o alegere delicioasă pentru micul dejun, dar este și foarte sățios.

Consumul de alimente sățioase poate ajuta la consumul de mai puține calorii și la slăbire.

Întârziind timpul necesar stomacului pentru a goli de alimente, beta-glucanul din fulgii de ovăz poate crește sațietatea.

Beta-glucanul poate promova, de asemenea, eliberarea peptidei YY (PYY), un hormon produs în intestin ca răspuns la consum. S-a demonstrat că acest hormon de sațietate duce la reducerea aportului de calorii și poate reduce riscul de obezitate.

7. Poate ajuta la îngrijirea pielii

Nu întâmplător, ovăzul poate fi găsit în numeroase produse de îngrijire a pielii. Producătorii acestor produse listează adesea ovăzul măcinat fin ca „fulgi de ovăz coloidal”.

FDA a aprobat fulgii de ovăz coloidal ca substanță de protecție a pielii în 2003. Dar, de fapt, ovăzul are o istorie lungă de utilizare în tratamentul mâncărimii și iritării în diferite afecțiuni ale pielii.

De exemplu, produsele pentru piele pe bază de ovăz pot ameliora simptomele incomode ale eczemei.

Rețineți că beneficiile pentru îngrijirea pielii se referă numai la ovăzul aplicat pe piele, nu la cel consumat.

8. Poate reduce riscul de astm în copilărie

Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii. Este o tulburare inflamatorie a căilor respiratorii.

Deși nu toți copiii prezintă aceleași simptome, mulți experimentează tuse recurentă, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Mulți cercetători consideră că introducerea timpurie a alimentelor solide poate crește riscul unui copil de a dezvolta astm și alte boli alergice.

Cu toate acestea, studiile sugerează că acest lucru nu se aplică tuturor alimentelor. Introducerea timpurie a ovăzului, de exemplu, poate fi chiar benefică.

Un studiu raportează că hrănirea cu ovăz a copiilor sub 6 luni este legată de un risc scăzut de astm bronșic în copilărie.

9. Ovăzul poate ajuta la ameliorarea constipației

Persoanele vârstnice suferă adesea de constipație, cu mișcări intestinale rare, neregulate.

Laxativele sunt adesea folosite pentru ameliorarea constipației la vârstnici. Cu toate acestea, deși sunt eficiente, sunt asociate cu pierderea în greutate și calitatea redusă a vieții.

Studiile indică faptul că tărâțele de ovăz, mai exact stratul exterior bogat în fibre al cerealelor, pot ajuta la ameliorarea constipației la persoanele în vârstă.

Un studiu a constatat că bunăstarea s-a îmbunătățit pentru 30 de pacienți vârstnici care au consumat zilnic o supă sau un desert care conțin tărâțe de ovăz timp de 12 săptămâni.

Mai mult, 59% dintre acești pacienți au reușit să înceteze utilizarea laxativelor după studiul de 3 luni, în timp ce utilizarea generală a laxativelor a crescut cu 8% în grupul de control.

Citește și Cacao: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto