Cacao: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Cacao: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Pudra de cacao este cea mai faimoasă pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au arătat că conține compuși importanți care pot aduce beneficii sănătății. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Este bogată în polifenoli

Polifenolii sunt antioxidanți naturali care se găsesc în alimente precum fructe, legume, ceai, ciocolată și vin.

Ele au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea includ inflamație redusă, un flux sanguin bun, scăderea tensiunii arteriale și niveluri îmbunătățite de colesterol și zahăr din sânge.

Pudra de cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de abundentă în flavonoizi, care au efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Cu toate acestea, procesarea și încălzirea pudrei de cacao o pot face să-și piardă proprietățile benefice. De asemenea, este adesea tratată cu alcalin pentru a reduce amărăciunea, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavanol.

Așadar, praful de cacao este o sursă excelentă de polifenoli, dar nu toate produsele care îl conțin oferă aceleași beneficii.

2. Praful de cacao poate reduce tensiunea arterială

Cacao, atât sub formă pudră, cât și sub formă de ciocolată neagră, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Acest efect a fost remarcat pentru prima dată la oamenii din insulele care consumă cacao din America Centrală. Ei aveau tensiune arterială mult mai mică decât rudele lor continentale care nu beau cacao.

Se crede că flavonoizii din cacao îmbunătățesc nivelurile de oxid nitric din sânge, ceea ce poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și reduce tensiunea arterială.

S-au analizat 35 de experimente care au furnizat pacienților 1,4-105 grame de produse din cacao sau aprox. 30-1,218 mg de flavanoli. S-a constatat că cacao a produs o reducere mică, dar semnificativă, de 2 mmHg a tensiunii arteriale.

Efectul a fost mai mare la persoanele care au avut deja tensiune arterială crescută decât la cei fără aceasta și la persoanele în vârstă comparativ cu persoanele mai tinere.

Ne amintim că procesarea reduce numărul de flavonoizi, astfel efectele nu vor fi văzute la un baton de ciocolată.

3. Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, se pare că cacao are și alte proprietăți care pot reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Pudra de cacao bogată în flavonol îmbunătățește nivelul de oxid nitric din sânge. Acesta relaxează și dilată arterele și vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin.

Mai mult, s-a constatat că pudra de cacao reduce colesterolul LDL „rău”, are un efect de subțiere a sângelui similar cu aspirina, îmbunătățește zaharurile din sânge și reduce inflamația.

Aceste proprietăți au fost corelate cu un risc mai mic de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

O analiză a 9 studii efectuate la 157.809 de persoane a constatat că un consum mai mare de ciocolată neagră a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces.

Două studii suedeze au constatat că aportul de ciocolată este legat de o rată mai scăzută de insuficiență cardiacă la doze de până la o porție de 19-30 de grame de ciocolată pe zi. Efectul, însă, nu a fost văzut atunci când se consumă cantități mai mari.

4. Îmbunătățește fluxul sanguin către creier și funcția creierului

Mai multe studii au descoperit că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul de boli neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin.

Flavanolii pot traversa bariera hematoencefalică și sunt implicați în căile biochimice care produc neuroni și molecule importante pentru funcția creierului.

În plus, flavanolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul de sânge și alimentarea cu sânge a creierului.

Un studiu de două săptămâni efectuat pe 34 de adulți în vârstă cărora li s-a administrat cacao cu conținut ridicat de flavanol a constatat că fluxul de sânge în creier a crescut cu 8% după o săptămână și cu 10% după două săptămâni.

Alte studii sugerează că aportul zilnic de flavanoli de cacao poate îmbunătăți performanța mentală.

5. Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei

Pe lângă impactul pulberei de cacao asupra degenerescenței mentale legate de vârstă, ea poate îmbunătăți și starea de spirit și simptomele depresiei.

Efectele pozitive asupra dispoziției se pot datora flavanolilor de cacao, conversiei triptofanului în serotonina stabilizatoare a dispoziției naturale, conținutul său de cofeină sau pur și simplu plăcerea senzorială de a mânca ciocolată.

Într-un studiu privind consumul de ciocolată și nivelurile de stres la femeile gravide, aportul mai frecvent de ciocolată a fost asociat cu stresul redus și starea de spirit îmbunătățită la copii.

Un alt studiu a descoperit că consumul de cacao cu conținut ridicat de polifenoli a îmbunătățit calmul și mulțumirea.

În plus, un studiu efectuat la bărbați seniori a arătat că consumul de ciocolată a fost legat de îmbunătățirea stării generale de sănătate și de o bunăstare psihologică.

6. Pudra de cacao poate îmbunătăți simptomele diabetului de tip 2

Deși consumul excesiv de ciocolată nu este cu siguranță bun pentru controlul glicemiei, pudra de cacao are, de fapt, unele efecte antidiabetice.

Studiile cu eprubete indică faptul că flavanolii din cacao pot încetini digestia și absorbția glucidelor în intestin. De asemenea, pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamația și pot stimula absorbția zahărului din sânge în mușchi.

Unele studii au arătat că un aport mai mare de flavanoli din cacao poate duce la un risc redus de diabet de tip 2.

În plus, o revizuire a studiilor la om a arătat că consumul de ciocolată neagră sau cacao bogată în flavanol poate reduce sensibilitatea la insulină, poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge și reduce inflamația la persoanele diabetice și nondiabetice.

7. Pudra de cacao poate ajuta la controlul greutății

Oarecum paradoxal, aportul de cacao, chiar și sub formă de ciocolată, poate ajuta la controlul greutății.

Se crede că pulberea de cacao poate ajuta prin reglarea consumului de energie, reducerea poftei de mâncare și inflamației și creșterea oxidării grăsimilor și a sațietății.

Un studiu al populației a constatat că persoanele care consumau ciocolată mai frecvent aveau un IMC mai mic decât persoanele care consumau mai rar, în ciuda faptului că primul grup mănâncă și mai multe calorii și grăsimi.

În plus, un studiu privind scăderea în greutate utilizând diete cu conținut scăzut de carbohidrați a constatat că un grup care a primit 42 de grame de ciocolată cu cacao 81% pe zi a pierdut în greutate mai repede decât grupul cu dietă obișnuită.

Cu toate acestea, alte studii au descoperit că consumul de ciocolată crește în greutate. Cu toate acestea, mulți dintre ei nu au făcut diferența între tipul de ciocolată consumată. Ciocolata albă și cu lapte nu au aceleași beneficii ca și cea neagră.

8. Poate avea proprietăți de protecție împotriva cancerului

Flavonolii din fructe, legume și alte alimente au atras un mare interes. Asta datorită proprietăților lor de protecție împotriva cancerului, toxicității scăzute și puținelor efecte secundare.

Praful de cacao are cea mai mare concentrație de flavanoli din toate alimentele.

Studiile efectuate pe eprubete asupra componentelor din cacao au constatat că au efecte antioxidante, protejează celulele împotriva deteriorării moleculelor reactive, combat inflamația, inhibă creșterea celulelor, induc moartea celulelor canceroase și ajută la prevenirea răspândirii celulelor canceroase.

Studiile la animale folosind o dietă bogată în cacao sau extractul acesteia au înregistrat rezultate pozitive în reducerea cancerului de sân, pancreatic, de prostată, ficat și colon, precum și a leucemiei.

Studii efectuate la om cu privire la cacao sugerează că acesta poate fi un antioxidant puternic și poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multe cercetări.

9. Poate ajuta persoanele cu astm

Astmul este o boală inflamatorie cronică care provoacă obstrucție și inflamație a căilor respiratorii și poate pune viața în pericol.

Se crede că pudra de cacao poate fi benefică pentru persoanele cu astm, deoarece conține compușii anti-astmatici teobromina și teofilina.

Teobromina este similară cu cofeina și poate ajuta la tusea persistentă. Pudra de cacao conține aproximativ 1,9 grame din acest compus la 100 de grame.

Teofilina ajută la dilatarea plămânilor, căile respiratorii se relaxează și scade inflamația.

Studiile la animale au arătat că extractul de cacao poate reduce atât constricția căilor respiratorii, cât și grosimea țesuturilor.

10. Poate avea beneficii pentru dinți și piele

Mai multe studii au explorat efectele protectoare ale prafului de cacao împotriva cavităților dentare și a bolilor gingivale.

Pudra de cacao conține mulți compuși care au proprietăți antibacteriene, anti-enzimatice și stimulatoare imune care pot contribui la efectele sale asupra sănătății orale.

Într-un studiu, șobolanii infectați cu bacterii orale cărora li s-a administrat extract de cacao au avut o reducere semnificativă a cavităților dentare, comparativ cu cei cărora li s-a administrat doar apă.

Cu toate acestea, nu există studii semnificative la om, iar majoritatea produselor din cacao consumate de oameni conțin și zahăr. Drept urmare, vor trebui dezvoltate noi produse pentru a experimenta beneficiile pe care le oferă cacao pentru sănătatea orală.

În ciuda opiniei populare, conținutul de cacao din ciocolată nu este o cauză a acneei. De fapt, s-a constatat că polifenolii din cacao oferă beneficii semnificative pentru piele.

S-a demonstrat că ingestia pe termen lung de cacao contribuie la protecția solară, circulația sângelui pielii și îmbunătățește textura suprafeței și hidratarea pielii.

Citește și Sfecla: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto