Sfecla: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Sfecla: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Sfecla este plină de vitamine, minerale și compuși vegetali esențiali, dintre care unii au proprietăți medicinale. Citește mai departe pentru a le afla. 

1. Sfecla are mulți nutrienți în puține calorii

Sfecla are un profil nutrițional impresionant.

Sunt scăzute în calorii, dar bogate în vitamine și minerale valoroase. De fapt, conțin câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie.

O porție de sfeclă de 100 de grame conține 44 de calorii, 1,7 grame de proteine, 0,2 grame de grăsimi, 2 grame de fibre, vitamina C, folat, vitamina B6, magneziu, potasiu, fosfor, mangan și fier.

Conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, ambii fiind compuși vegetali cu o serie de beneficii pentru sănătate.

2. Ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control

Bolile cardiace, inclusiv atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestor afecțiuni.

Studiile au arătat că sfecla poate reduce semnificativ tensiunea arterială cu până la 4-10 mmHg pe o perioadă de doar câteva ore.

Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arterială sistolică sau presiunea atunci când inima se contractă, mai degrabă decât tensiunea arterială diastolică sau presiunea atunci când inima este relaxată. Efectul poate fi, de asemenea, mai puternic la sfecla crudă decât sfecla gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale sunt probabil datorate concentrației ridicate de nitrați din sfeclă. În organism, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge, determinând scăderea tensiunii arteriale.

Nivelul nitraților din sânge rămâne crescut timp de aproximativ șase ore după consumul de azotat dietetic. Prin urmare, sfecla are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale, iar consumul regulat este necesar pentru a experimenta reduceri pe termen lung ale tensiunii arteriale.

3. Poate îmbunătăți performanța atletică

Mai multe studii sugerează că nitrații dietetici pot spori performanța atletică.

Din acest motiv, sfecla este adesea folosită de sportivi.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celule.

În două studii, incluzând șapte și opt bărbați, consumând zilnic 500 ml de suc de sfeclă timp de șase zile, s-a extins până la epuizare în timpul exercițiilor de intensitate ridicată cu 15-25%. Aceasta înseamnă o îmbunătățire de 1-2% a performanței generale.

Consumul de sfeclă poate îmbunătăți, de asemenea, ciclismul și performanța atletică și poate crește consumul de oxigen cu până la 20%.

Un mic studiu realizat pe nouă bicicliști competitivi a analizat efectul a 500 ml de suc de sfeclă roșie asupra performanțelor ciclismului pe timp de 4 și 16,1 km.

Consumul de suc de sfeclă roșie a îmbunătățit performanța cu 2,8% față de proba de 4 km și cu 2,7% față de cea de 16,1 km.

Este important să rețineți că nivelurile de nitrați din sânge ating vârful în 2-3 ore. Prin urmare, pentru a-și maximiza potențialul, este mai bine să consumați sfeclă cu 2-3 ore înainte de antrenament sau de competiție.

4. Sfecla poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația cronică este asociată cu o serie de boli, cum ar fi obezitatea, bolile cardiace, bolile hepatice și cancerul.

Sfecla conține pigmenți numiți betalani, care pot avea o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor din acest domeniu au fost efectuate la șobolani.

S-a demonstrat că sucul de sfeclă roșie și extractul său reduc inflamația rinichilor la șobolanii injectați cu substanțe chimice toxice cunoscute ca inducând leziuni grave.

Un studiu efectuat la oameni cu osteoartrită a arătat că capsulele de betalaină realizate cu extract de sfeclă roșie au redus durerea și disconfortul asociate cu această afecțiune.

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Fibrele alimentare sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase.

A fost legată de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită.

O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.

Fibra ocolește digestia și se îndreaptă spre colon, unde alimentează bacteriile intestinale prietenoase.

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, o menține regulată și poate preveni afecțiuni digestive precum constipație, boli inflamatorii intestinale și diverticulită.

Mai mult, fibra a fost legată de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

6. Poate sprijini sănătatea creierului

Funcția mentală și cognitivă scade în mod natural odată cu vârsta.

Pentru unii, acest declin este semnificativ și poate duce la condiții precum demența.

O reducere a fluxului sanguin și a aportului de oxigen către creier poate contribui la acest declin.

Interesant este că nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția mentală și cognitivă prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, prin urmare, creșterea fluxului de sânge către creier.

S-a demonstrat că sfecla îmbunătățește în mod special fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată gândirii la nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

Mai mult, un studiu pe diabetici de tip 2 a analizat efectul sfeclei asupra timpului de reacție simplu, o măsură a funcției cognitive.

Timpul de reacție simplu în timpul unui test de funcție cognitivă pe computer a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de două săptămâni, comparativ cu placebo.

7. Sfecla poate avea proprietăți anti-cancer

Cancerul este o boală gravă și potențial fatală, caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.

Conținutul de antioxidanți și natura antiinflamatorie a sfeclei au dus la un interes în capacitatea sa de a preveni cancerul.

Cu toate acestea, dovezile actuale sunt destul de limitate.

S-a demonstrat că extractul de sfeclă roșie reduce diviziunea și creșterea celulelor tumorale la animale.

Un studiu cu eprubete folosind celule umane a constatat că extractul de sfeclă roșie, care are un conținut ridicat de pigmenți betalainici, a redus creșterea celulelor cancerului de prostată și de sân.

8. Sfecla poate ajuta la scăderea în greutate

Sfecla are mai multe proprietăți nutriționale care ar trebui să o facă bună pentru pierderea în greutate.

În primul rând, sfecla este scăzută în calorii și bogată în apă.

Creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele și legumele, a fost asociată cu pierderea în greutate.

Mai mult, în ciuda conținutului lor scăzut de calorii, sfecla conține cantități moderate de proteine și fibre. Acestea sunt ambele substanțe nutritive importante pentru realizarea și menținerea unei greutăți sănătoase.

Fibrele din sfeclă pot contribui, de asemenea, la promovarea pierderii în greutate prin reducerea poftei de mâncare și promovarea sațietății, reducând astfel aportul total de calorii.

Citește și Broccoli: Top 14 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto