Pătrunjelul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Pătrunjelul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Adesea etichetată drept una dintre cele mai puternice plante de combatere a bolilor, pătrunjelul oferă o mare valoare nutritivă și oferă multe potențiale  beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Conține mulți nutrienți importanți

30 de grame de pătrunjel proaspăt tocat oferă 11 calorii, 2 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine, mai puțin de 1 gram de grăsimi, 1 gram de fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina K, folat și potasiu.

2. Pătrunjelul este bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară cauzată de moleculele numite radicali liberi. Corpul necesită un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține o sănătate optimă.

Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt flavonoidele, carotenoizii și vitamina C. 

Planta aromată este deosebit de bogată într-o clasă de antioxidanți cunoscuți sub numele de flavonoide. Cele două flavonoide principale includ miricetina și apigenina.

Studiile arată că dietele bogate în flavonoide vă pot reduce riscul de afecțiuni, inclusiv cancer de colon, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Mai mult, beta carotenul și luteina sunt doi antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Multe studii asociază aportul mai mare de carotenoizi cu un risc redus de anumite boli, inclusiv cancer pulmonar.

Vitamina C are, de asemenea, efecte antioxidante puternice și joacă un rol important în susținerea sănătății imune și protejarea împotriva bolilor cronice.

Interesant este că pătrunjelul uscat poate avea de 17 ori mai mulți antioxidanți decât cel proaspăt.

3. Susține sănătatea oaselor

Oasele au nevoie de anumite vitamine și minerale în cantități variate pentru a rămâne sănătoase și puternice.

Pătrunjelul este plin de vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. 30 de grame asigură un impresionant 547% din CDI.

Vitamina K ajută la construirea oaselor mai puternice, susținând celulele care construiesc oasele, numite osteoblaste. Această vitamină activează și anumite proteine care cresc densitatea minerală osoasă.

Densitatea osoasă este importantă, deoarece o densitate minerală osoasă mai mică este asociată cu un risc crescut de fracturi, în special la adulții în vârstă.

Un studiu a constatat că aportul mai mare de vitamina K a fost asociat cu un risc cu fracturi de 22% mai mic.

4. Pătrunjelul conține substanțe ce luptă împotriva cancerului

Stresul oxidativ, o afecțiune caracterizată printr-un dezechilibru în nivelurile de antioxidanți și radicali liberi, este asociată cu dezvoltarea anumitor boli cronice, inclusiv a cancerului.

Pătrunjelul este deosebit de bogat în antioxidanți flavonoizi și vitamina C, care reduc stresul oxidativ din organism și pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, aportul ridicat de flavonoide poate reduce riscul de cancer de colon cu până la 30%.

Subgrupuri ale anumitor flavonoizi din pătrunjel, cum ar fi miricetina și apigenina, au arătat activitate anticancerigenă în studiile cu eprubete și animale.

Consumul de alimente bogate în vitamina C poate reduce și riscul de cancer. 30 de grame de pătrunjel asigură 53% din CDI pentru acest nutrient.

Un studiu a constatat că creșterea vitaminei C cu 100 mg pe zi a redus riscul de cancer general cu 7%. Mai mult, creșterea vitaminei C dietetice cu 150 mg pe zi poate reduce riscul de cancer de prostată cu până la 21%.

5. Pătrunjelul poate proteja ochii

Luteina, betacarotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care ajută la protejarea ochilor și la promovarea vederii sănătoase. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o puternică activitate antioxidantă.

Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă (DMV), o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume.

Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul de DMV târziu cu până la 26%.

Beta carotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid poate fi transformat în vitamina A în corp.

Această conversie a betacarotenului explică de ce pătrunjelul este foarte bogat în vitamina A. 30 de grame de frunze proaspăt tocate oferă 108% din CDI pentru această vitamină.

Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei, stratul cel mai exterior al ochiului, precum și conjunctiva, membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.

6. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Pătrunjelul este o planta bogată în nutrienți care poate îmbunătăți sănătatea inimii. De exemplu, este o sursă bună de vitamina B folat, 30 de grame asigurând 11% din CDI.

Consumul ridicat de acid folic poate reduce riscul bolilor de inimă la anumite populații. Un studiu amplu efectuat pe peste 58.000 de persoane a constatat că cel mai mare aport de folat a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă.

În schimb, aportul scăzut de folat poate crește riscul bolilor de inimă. Un studiu efectuat pe 1.980 de bărbați a observat o creștere cu 55% a riscului de boli de inimă la cei cu cel mai mic aport din acești nutrienți.

Unii experți au o ipoteză că folatul aduce beneficii sănătății inimii prin scăderea nivelului de aminoacizi homocisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină au fost corelate cu un risc mai mare de boli de inimă în unele studii.

7. Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene

Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract.

De exemplu, un studiu cu eprubete a demonstrat că extractul a prezentat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții, cunoscută sub numele de S. aureus.

Extractul poate preveni, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor din alimente. Un alt studiu cu eprubete a constatat că a prevenit dezvoltarea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella, ambele cunoscute pentru provocarea intoxicației alimentare.

Citește și Fisticul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto