Primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia a fost câștigat de candidatul de extremă dreapta Actual

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia a fost câștigat de candidatul de extremă dreapta

Deutsche Welle

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia, cu 46% dintre voturile total exprimate. Pe locul doi s-a clasat Fernando Haddad, candidatul unui partid de stânga.

În turul doi, care se va organiza pe 28 octombrie, Jair Bolsonaro va pleca, astfel, cu prima șansă. Candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, a reușit să strângă în prima rundă 29% dintre voturi.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia crește posibilitatea ca în țară să se obțină prima mare victorie a dreptei, care nu a fost foarte bine reprezentată începând cu anul 1985.

Bolsonaro, fost căpitan în cadrul forțelor armate braziliene, a promis în campania electorală că va lupta pentru diminuarea violențelor și a cazurilor de corupție și a avut un discurs pozitiv la adresa dictaturii militare braziliene, având, în același timp, comentarii bine primite despre drepturile femeilor și ale comunităților minorităților sexuale.

Campania sa a cunoscut un uriaș avantaj după ce, în urmă cu o lună, în timpul unei băi de mulțime din teritoriu, a fost înjunghiat aproape mortal. Acest lucru l-a ținut departe de campania propriu-zisă timp de mai multe săptămâni.

Partidul Social Liberal (PSL) din care face parte Bolsonaro a fost nesemnificativ pe scena politică din țară până de curând. Cu toate acestea, în urma alegerilor de duminică, PSL va fi probbail al doilea cel mai mare partid din cadrul Congresului brazilian.

Haddad este candidatul Partidului Muncitorilor (de stânga) și a intrat în cursă după ce președintele Luiz Inacio da Silva a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție deosebit de grave. Acesta a fost anunțat drept candidat mai dereme pe parcursul acestui an.

Campania lui Haddad s-a axat pe mesaje transmise cu precădere electoratului tradițional de stânga, cu sublinierea problemelor privitoare la eliminarea inegalităților sociale, investiții majorate în domeniul educației și o masivă reformă privitoare la câmpul muncii.

foto