Recordurile vehiculate sunt cea mai mică dintre probleme în pandemie Opinii

Recordurile vehiculate sunt cea mai mică dintre probleme în pandemie

Dincolo de recordurile vehiculate în presă și alarmele care sună pe Facebook, să știți că mai există și o altă față a problemei. Da, situația e rea, suntem în fruntea Europei, iar această pandemia ne poate lua din nou pe sus. Da, boala există și se manifestă foarte, foarte rău dacă te numeri printre ghinioniști. Dar hai să spunem lucrurilor pe nume.

În luna aprilie, România înregistra vârful. În acea perioadă număram câte 400-500 de cazuri noi de infectări pe zi. Asta raportat la 3000 și ceva de teste realizate. Bun. Acum, la început de iulie, iată că am ajuns să numărăm 614 de cazuri. Cel mai mare numări zilnic de infectări, corect. Dar numărul testelor a depășit 13.000 în 24 de ore. Adică, dacă punem în balanță cele două perioade, acum situația pare a fi de vreo 4 ori mai bunp decât atunci. Sau mai acceptabilă, poftim, că bună nu este, orice calcule am vrea noi să facem.

Care este problema, de fapt

Întradevăr, situația e grea dacă ne raportăm la restul Europei, unde virusul se apropie cu pași repezi spre zero. Cu câteva excepții, bineînțeles, pe care le găsim prin Balcani, prin est… Prin zonele mai puțin receptive la apelurile civice să le spunem. Asta ca să nu jignim din greșeală pe cineva. Și nu recordurile vehiculate peste tot sunt „buba”, ci faptul că vom avea probleme cu restul Europei. Nu ne vom mai putea duce în concedii sau la muncă. Ni se vor închide granițele în nas și vom bate la porți închise. Vom ajunge ultimii din Europa și vom fi priviți cu reticență în tot ceea ce vom face de acum încolo. Abia asta e o mare problemă pentru România. Nu că batem recorduri sau că „ni se pune botniță”. Acestea sunt irelevante.

Citește și:

Cele mai frumoase săli de spectacole din România

6 locuri instagramabile din București