Sucul de spanac: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Sucul de spanac: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Sucul de spanac este o adevărată comoară nutrițională, fiind bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

Pregătirea sucului de spanac proaspăt a devenit o modalitate populară de a consuma această legume verde. De fapt, sucul de spanac este legat de o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Sucul de spanac este bogat în antioxidanți

Consumul de suc de spanac este o modalitate excelentă de a crește aportul de antioxidanți din dietă.

Antioxidanții neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi. Astfel, protejează împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice.

Spanacul este o sursă deosebit de bună de antioxidanți luteină, beta caroten, acid cumaric, violaxantina și acid ferulic.

Potrivit unui mic studiu de 16 zile pe 8 persoane, consumul zilnic de 240 ml de suc de spanac a prevenit deteriorarea oxidativă a ADN-ului.

Studiile pe animale dezvăluie constatări similare, legând spanacul de prevenirea stresului oxidativ.

2. Poate îmbunătăți sănătatea ochilor

Sucul de spanac este încărcat cu luteină și zeaxantină. Aceștia sunt doi antioxidanți necesari pentru menținerea vederii sănătoase.

Unele cercetări sugerează că acești compuși ajută la protejarea împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. Aceasta este o afecțiune comună care poate provoca pierderea progresivă a vederii.

O revizuire a șase studii a legat aportul crescut de zeaxantină și luteină cu un risc mai scăzut de cataractă. Cataracta este o afecțiune a ochiului care întunecă și estompează cristalinul ochiului.

În plus, sucul de spanac este bogat în vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor. O deficiență a acestei vitamine poate provoca uscarea ochilor și orbirea nocturnă.

Cantitățile exacte variază în funcție de cantitatea de apă utilizată și dacă există ingrediente adăugate. Cu toate acestea, stoarcerea a 120 de grame de spanac crud produce în general aproximativ 240 ml de suc. Această cantitate de suc oferă aproape 63% din valoarea zilnică (VZ) pentru vitamina A.

3. Poate reduce creșterea celulelor canceroase

Deși este nevoie de mai multe cercetări umane, unele studii sugerează că anumiți compuși din spanac pot ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase.

Într-un studiu de 2 săptămâni pe șoareci, sucul de spanac a redus volumul tumorilor cancerului de colon cu 56%.

Un alt studiu la șoareci a investigat monogalactosil diacilglicerol (MGDG), un compus din spanac. S-a arătat că a îmbunătățit efectele terapiei cu radiații pentru a ucide celulele canceroase pancreatice.

În plus, studiile pe oameni indică faptul că consumul mai multor legume cu frunze verzi scade riscul de cancer pulmonar, de prostată, de sân și colorectal.

Cu toate acestea, aceste studii se concentrează pe aportul general de frunze verzi, mai degrabă decât pe sucul de spanac. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare.

4. Sucul de spanac poate reduce tensiunea arterială

Sucul de spanac este bogat în nitrați naturali. Aceștia sunt un tip de compus care poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru poate scădea tensiunea arterială și poate crește fluxul sanguin.

Un studiu de 7 zile pe 27 de persoane a constatat că consumul zilnic de supă de spanac scade tensiunea arterială și rigiditatea arterială. Aceasta în comparație cu un grup de control.

Într-un alt studiu mic, 30 de persoane au mâncat spanac bogat în nitrați. Ei au avut o tensiune arterială sistolică mai mică (numărul superior al unei citiri) și o stare îmbunătățită a oxidului nitric.

240 ml de suc de spanac conțin, de asemenea, peste 14% din VZ pentru potasiu. Acest mineral este implicat în reglarea tensiunii arteriale prin controlul cantității de sodiu excretat prin urină.

5. Sucul de spanac poate promova sănătatea părului și a pielii

Sucul de spanac este o sursă excelentă de vitamina A. Conține aproape 63% din VZ în 240 ml. Această vitamină ajută la reglarea generării celulelor pielii și la producerea mucoasei pentru protecția împotriva infecțiilor.

240 ml de suc de spanac conțin, de asemenea, aproximativ 38% din VZ pentru vitamina C. Aceasta este o vitamină esențială solubilă în apă care se dublează ca un antioxidant.

Studiile arată că vitamina C protejează pielea împotriva stresului oxidativ, a inflamației și a leziunilor pielii. Toate acestea pot accelera semnele de îmbătrânire.

De asemenea, ajută la sinteza colagenului, o proteină a țesutului conjunctiv care promovează vindecarea rănilor și elasticitatea pielii.

În plus, vitamina C poate crește absorbția fierului. Poate chiar ajuta la prevenirea căderii părului asociată cu deficiența de fier.

Citește și Detoxifiere de primăvară – alimente ideale.

Sursă foto