Suplimentele cu ulei de pește: 12 beneficii pentru sănătate Magazin

Suplimentele cu ulei de pește: 12 beneficii pentru sănătate

Luarea unui supliment de ulei de pește ar putea ajuta la obținerea unui număr suficient de acizi grași omega-3. Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Pot sprijini sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiile arată că persoanele care mănâncă mult pește au rate mult mai mici de boli de inimă.

Factorii de risc multipli pentru bolile de inimă par a fi reduși prin consumul de pește sau ulei de pește. Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii includ:

  • Nivelurile de colesterol. Poate crește nivelul de colesterol HDL „bun”. Cu toate acestea, nu pare să reducă nivelul colesterolului LDL „rău”.
  • Trigliceridele. Poate reduce trigliceridele cu aproximativ 15-30%.
  • Tensiunea arteriala. Chiar și în doze mici, ajută la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate.
  • Placa. Poate preveni plăcile care determină întărirea arterelor. De altfel, poate face plăcile arteriale mai stabile și mai sigure la cei care le au deja.
  • Aritmiile fatale. La persoanele cu risc, poate reduce evenimentele de aritmie letală. Aritmiile sunt ritmuri cardiace anormale care pot provoca atacuri de cord în anumite cazuri.

2. Pot ajuta la tratarea anumitor tulburări mentale

Creierul este alcătuit din aproape 60% grăsimi. O mare parte din aceste grăsimi sunt acizi grași omega-3. Prin urmare, omega-3 este esențial pentru funcționarea normală a creierului.

Unele studii sugerează că persoanele cu anumite tulburări mentale au niveluri mai scăzute de omega-3 în sânge.

Cercetările sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot preveni apariția sau pot îmbunătăți simptomele unor tulburări mentale. De exemplu, pot reduce șansele de tulburări psihotice la cei care sunt expuși riscului.

În plus, suplimentarea cu ulei de pește în doze mari poate reduce unele simptome atât ale schizofreniei, cât și ale tulburării bipolare.

3. Suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la scăderea în greutate

Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. La nivel global, aproximativ 39% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt obezi.

Obezitatea poate crește semnificativ riscul altor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți compoziția corpului și factorii de risc pentru bolile de inimă la persoanele obeze.

Unele studii indică faptul că suplimentele cu ulei de pește, în combinație cu dieta sau exercițiile fizice, pot ajuta la pierderea în greutate.

Cu toate acestea, nu toate studiile au găsit același efect.

O analiză a 21 de studii observă că suplimentele cu ulei de pește nu au redus semnificativ greutatea la persoanele obeze, dar au redus circumferința taliei și raportul talie-șold.

4. Pot susține sănătatea ochilor

La fel ca și creierul, ochii se bazează pe grăsimile omega-3. Dovezile arată că persoanele care nu consumă suficient omega-3 prezintă un risc mai mare de boli oculare.

Sănătatea ochilor începe să scadă la bătrânețe, ceea ce poate duce la degenerescența maculară legată de vârstă (DMV). Consumul de pește este legat de un risc redus de DMV, dar rezultatele suplimentelor de ulei de pește sunt mai puțin convingătoare.

Un mic studiu a constatat că consumul unei doze mari de ulei de pește timp de 19 săptămâni a îmbunătățit vederea la toți pacienții cu AMD.

Două studii mai ample au examinat efectul combinat al omega-3 și alți nutrienți asupra DMA. Un studiu a arătat un efect pozitiv, în timp ce celălalt nu a prezentat niciun efect. Prin urmare, rezultatele sunt neclare.

5. Suplimentele cu ulei de pește pot reduce inflamația

Inflamația este modalitatea sistemului imunitar de a combate infecțiile și de a trata leziunile.

Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu boli grave, cum ar fi obezitatea, diabetul, depresia și bolile de inimă.

Reducerea inflamației poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli.

Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamații cronice.

De exemplu, la indivizii stresați și obezi, uleiul de pește poate reduce producția și expresia genică a moleculelor inflamatorii numite citokine.

Mai mult, suplimentele cu ulei de pește pot reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea și necesarul de medicamente la persoanele cu poliartrită reumatoidă, care provoacă articulații dureroase.

Boala inflamatorie a intestinului (IBD) este declanșată și de inflamație. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să sugereze că uleiul de pește îi îmbunătățește simptomele.

6. Suplimentele cu ulei de pește pot sprijini pielea sănătoasă

Pielea este cel mai mare organ din corpul tău. Conține o mulțime de acizi grași omega-3.

Sănătatea pielii poate scădea de-a lungul vieții, în special în timpul bătrâneții după o expunere prea mare la soare.

Acestea fiind spuse, există o serie de afecțiuni ale pielii care pot beneficia de suplimentele cu ulei de pește. Acestea includ psoriazis și dermatită.

7. Pot sprijini sarcina și viața timpurie

Omega-3 sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea timpurie. Prin urmare, este important ca mamele să obțină suficiente omega-3 în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Suplimentele de ulei de pește la mamele însărcinate și care alăptează pot îmbunătăți coordonarea mână-ochi la sugari. Cu toate acestea, nu este clar dacă învățarea sau IQ-ul sunt îmbunătățite.

Luarea suplimentelor de ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării poate îmbunătăți, de asemenea, dezvoltarea vizuală a sugarului și poate reduce riscul de alergii.

8. Suplimentele cu ulei de pește pot reduce grăsimea hepatică

Ficatul procesează majoritatea grăsimii din organism și poate juca un rol în creșterea în greutate.

Bolile hepatice sunt din ce în ce mai frecvente, în special boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). În aceasta, grăsimea se acumulează în ficat.

Suplimentele pot îmbunătăți funcția ficatului și inflamația. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor NAFLD și a cantității de grăsime din ficat.

9. Pot ameliora simptomele depresiei

Se așteaptă ca depresia să devină a doua cea mai mare cauză de boală până în 2030.

Persoanele cu depresie majoră par să aibă niveluri mai scăzute de omega-3 în sânge.

Studiile arată că suplimentele cu ulei de pește și omega-3 pot îmbunătăți simptomele depresiei.

Mai mult, unele studii au arătat că uleiurile bogate în EPA ajută la reducerea simptomelor depresive mai mult decât DHA.

10. Pot îmbunătăți atenția și hiperactivitatea la copii

O serie de tulburări de comportament la copii, cum ar fi ADHD, implică hiperactivitate și neatenție.

Având în vedere că omega-3 reprezintă o proporție semnificativă din creier, obținerea suficientă a acesteia poate fi importantă pentru prevenirea tulburărilor de comportament la începutul vieții.

Suplimentele de ulei de pește pot îmbunătăți hiperactivitatea, neatenția, impulsivitatea și agresivitatea percepută la copii. Acest lucru poate fi benefic pentru învățarea timpuriu în viață.

11. Pot îmbunătăți simptomele astmului și riscul de alergii

Astmul poate provoca umflarea plămânilor și dificultăți de respirație. El devine mult mai frecvent la sugari.

O serie de studii arată că uleiul de pește poate reduce simptomele astmului bronșic, în special la începutul vieții.

Într-o analiză efectuată la aproape 100.000 de persoane, s-a constatat că consumul de pește sau omega-3 al unei mame reduce riscul de astm la copii cu 24-29%.

În plus, suplimentele cu ulei de pește la mamele gravide pot reduce riscul de alergii la sugari.

Citește și Apa cu lămâie: Merită adăugată în rutina zilnică?

Sursă foto