Tahini: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Tahini: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Tahini este o pastă făcută din semințe de susan prăjite, măcinate. Este cel mai bine cunoscut ca ingredient în hummus, dar folosit pe scară largă în multe feluri de mâncare din întreaga lume, în special în bucătăria mediteraneană și asiatică.

Pe lângă utilizările sale culinare, tahini oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Tahini este foarte hrănitor

Tahini este plin de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. De fapt, doar 15 grame asigură mai mult de 10% din valoarea zilnică pentru unii nutrienți.

15 grame de tahini conțin 90 de calorii, 3 grame de proteine, 8 grame de grăsimi, 3 grame de carbohidrați și 1 gram de fibre. De asemenea, conțin cantități de tiamină, vitamina B6, fosfor și mangan.

Tahini este o sursă excelentă de fosfor și mangan. Ambele joacă un rol vital în sănătatea oaselor. De asemenea, este bogat în tiamină (vitamina B1) și vitamina B6, care sunt importante pentru producerea de energie.

Aproximativ 50% din grăsimea din tahini provine din acizi grași mononesaturați. Acestea au proprietăți antiinflamatorii și au fost asociate cu un risc scăzut de boli cronice.

2. Este bogat în antioxidanți

Tahini conține antioxidanți numiți lignani. Acestea ajută la prevenirea distrugerii radicalilor liberi în organism și pot reduce riscul de îmbolnăvire.

Radicalii liberi sunt compuși instabili. Când sunt prezenți în niveluri ridicate în organism, pot deteriora țesuturile și pot contribui la dezvoltarea bolilor. De exemplu, diabetul de tip 2, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Tahini este deosebit de bogat în lignanul sesamină. Acest compus a arătat un potențial antioxidant promițător în unele studii pe eprubete și pe animale. De exemplu, poate scădea riscul de cancer și poate proteja ficatul de deteriorarea radicalilor liberi.

3. Poate reduce riscul anumitor boli

Consumul de semințe de susan poate scădea riscul anumitor afecțiuni. De exemplu, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Acest lucru poate reduce, de asemenea, factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride.

Un studiu a fost efectuat pe 50 de persoane cu osteoartrita la genunchi. S-a constatat că cei care consumau zilnic 40 de grame de semințe de susan au scăzut semnificativ nivelul de colesterol. Acest lucru în comparație cu un grup placebo.

Un alt studiu de 6 săptămâni pe 41 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a înlocuit o parte din micul dejun al subiecților cu 28 de grame de tahini. Aceștia au avut niveluri semnificativ mai mici de trigliceride, comparativ cu un grup de control.

De aștfel, dietele bogate în grăsimi mononesaturate au fost legate de un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.

4. Tahini poate avea proprietăți antibacteriene

Tahini și semințele de susan pot avea proprietăți antibacteriene datorită antioxidanților puternici pe care îi conțin.

De fapt, în unele țări din Europa Centrală și din Orientul Mijlociu, uleiul de susan este folosit ca remediu la domiciliu pentru rănile picioarelor asociate diabetului.

Un studiu a fost efectuat asupra capacității antibacteriene a extractului de semințe de susan. Cercetătorii au descoperit că a fost eficient împotriva a 77% din probele bacteriene rezistente la medicamente testate.

Mai mult, un studiu la șobolani a observat că uleiul de susan a ajutat la vindecarea rănilor. Cercetătorii au atribuit acest lucru grăsimilor și antioxidanților din ulei.

5. Conține compuși antiinflamatori

Unii compuși din tahini au proprietăți antiinflamatoare.

Inflamația pe termen scurt este un răspuns sănătos și normal la vătămare. Cu toate acestea, inflamația cronică poate afecta sănătatea.

Studiile pe animale au descoperit că sesamina și alți antioxidanți din semințe de susan pot ușura inflamația. De asemenea, poate scădea durerea legată de leziuni, boli pulmonare și artrita reumatoidă.

Sesamina a fost studiată și la animale ca un potențial tratament pentru astm, o afecțiune caracterizată prin inflamarea căilor respiratorii.

Este important să ne amintim că majoritatea acestor cercetări au fost efectuate pe animale folosind antioxidanți concentrați din semințe de susan, nu tahini în sine.

Tahini conține acești antioxidanți puternici, dar în cantități mult mai mici. În plus, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care semințele de susan afectează inflamația la oameni.

6. Tahini poate consolida sistemul nervos central

Tahini conține compuși care pot îmbunătăți sănătatea creierului și pot reduce riscul de a dezvolta boli neurodegenerative precum demența.

În studiile pe eprubete, s-a demonstrat că componentele semințelor de susan protejează creierul uman și celulele nervoase de deteriorarea radicalilor liberi.

Antioxidanții din semințe de susan pot traversa bariera hemato-encefalică. Asta înseamnă că pot părăsi fluxul sanguin și pot afecta direct creierul și sistemul nervos central.

Un studiu pe animale sugerează că antioxidanții de susan pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formării plăcilor de beta amiloid în creier. Aceasta este caracteristică bolii Alzheimer.

În plus, un studiu pe șobolani a constatat că antioxidanții din semințe de susan atenuează efectele nocive ale toxicității aluminiului în creier.

7. Poate oferi efecte anticancerigene

Semințele de susan sunt, de asemenea, cercetate pentru potențialele lor efecte anticancerigene.

Unele studii pe eprubete au arătat că antioxidanții din semințe de susan promovează moartea celulelor canceroase de colon, plămâni, ficat și sân.

Sesamina și sesamolul sunt cei doi antioxidanți majori din semințele de susan. Ele au fost studiate pe larg pentru potențialul lor anticancerigen.

Ambele pot favoriza moartea celulelor canceroase și pot încetini rata de creștere a tumorii. 

În plus, se crede că ele protejează organismul de daunele radicalilor liberi. Acest lucru poate reduce riscul de cancer.

Deși cercetările existente pe eprubetă și animale sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pe oameni.

8. Tahini ajută la protejarea funcției hepatice și renale

Tahini conține compuși care pot ajuta la protejarea ficatului și rinichilor de leziuni. Aceste organe sunt responsabile pentru eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism.

Un studiu a fost efectuat pe 46 de persoane cu diabet zaharat de tip 2. S-a constatat că cei care au consumat ulei de susan timp de 90 de zile au avut o îmbunătățire a funcției renale și hepatice, în comparație cu un grup de control.

În plus, un studiu pe eprubete a observat că extractul din semințe de susan a protejat celulele ficatului de șobolan de un metal toxic numit vanadiu.

Un studiu la rozătoare a mai constatat că consumul de semințe de susan a promovat o mai bună funcționare a ficatului. A crescut arderea grăsimilor și a scăzut producția de grăsime în ficat, scăzând astfel potențial riscul de boli hepatice grase.

Citește și Semințele de mac: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto