Wasabi: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Wasabi: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Wasabi, sau hreanul japonez, este o legumă cruciferă care crește natural de-a lungul străzilor din văile râurilor montane din Japonia.

De asemenea, crește în părți din China, Coreea, Noua Zeelandă și America de Nord, unde este umbros și umed.

Cunoscut pentru aroma sa înțepătoare și culoarea verde aprins, wasabi este un condiment de bază pentru sushi și tăiței în bucătăria japoneză.

Mai mult, unii compuși din această legumă, inclusiv izotiocianații (ITC) responsabili pentru aroma sa înțepătoare, pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Wasabi are efecte antibacteriene

Intoxicația alimentară, cunoscută și sub numele de boală de origine alimentară, este o infecție sau o iritare a sistemului digestiv. Este cauzată de alimente sau băuturi care conțin agenți patogeni, cum ar fi viruși, bacterii și paraziți.

Cel mai bun mod de a preveni otrăvirea alimentară este de a depozita, găti, curăța și manipula alimentele în mod corespunzător.

Anumite ierburi și condimente precum sarea pot reduce creșterea agenților patogeni care cauzează intoxicații alimentare.

Extractul de Wasabi s-a dovedit a avea efecte antibacteriene împotriva Escherichia coli O157: H7 și Staphylococcus aureus. Acestea sunt două dintre cele mai frecvente bacterii care cauzează intoxicații alimentare.

Wasabi poate avea, de asemenea, efecte antibacteriene împotriva H. pylori. Este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire.

Este principala cauză a ulcerului peptic și poate provoca cancer de stomac și inflamații ale mucoasei stomacului.

În timp ce aproape 50% din populația lumii este infectată, majoritatea oamenilor nu vor dezvolta aceste probleme.

Nu este clar cum se răspândește H. pylori, deși cercetătorii consideră că contactul cu alimente și apă contaminate cu fecale joacă un rol.

Regimurile de tratament pentru ulcerul peptic cauzate de H. pylori implică frecvent antibiotice și inhibitori ai pompei de protoni. Acestea sunt medicamente care reduc producția de acid gastric.

Studiile preliminare cu eprubete și animale sugerează că wasabi poate ajuta, de asemenea, la tratarea ulcerelor peptice cauzate de H. pylori.

2. Wasabi poate avea proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la infecții, leziuni și toxine precum aerul poluat sau fumul de țigară, în încercarea de a proteja și vindeca organismul.

Când inflamația devine necontrolată și cronică, aceasta poate contribui la mai multe afecțiuni inflamatorii, inclusiv boli de inimă, diabet și cancer.

Studiile cu eprubete care implică celule animale indică faptul că ITC-urile din wasabi suprimă celulele și enzimele care promovează inflamația. Acestea includ ciclooxigenaza-2 (COX-2) și citokinele inflamatorii, cum ar fi interleukinele și factorul de necroză tumorală (TNF).

Având în vedere că studiile la om lipsesc, nu este clar dacă efectele antiinflamatorii ale wasabi se aplică oamenilor.

3. Poate favoriza pierderea de grăsime

Unele cercetări sugerează că frunzele comestibile ale plantei de wasabi conțin compuși care pot suprima creșterea și formarea celulelor adipoase.

Într-un studiu efectuat la șoareci, un compus numit ester metilic al acidului 5-hidroxi ferulic (ester 5-HFA) izolat din frunzele de wasabi a inhibat creșterea și formarea celulelor adipoase prin oprirea unei gene implicate în formarea grăsimilor.

În mod similar, într-un alt studiu de 6 săptămâni la șoarece, ingerarea a 4 grame pe kg de greutate corporală zilnic a inhibat creșterea celulelor adipoase.

Mai mult, un studiu a constatat că extractul de frunze de wasabi a împiedicat creșterea în greutate la șoareci pe o dietă bogată în grăsimi și bogată în calorii, împiedicând creșterea și producerea de celule grase.

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

ITC-urile naturale din wasabi au fost studiate pentru proprietățile lor anticancer.

Un studiu a constatat că ITC-urile extrase din rădăcina de wasabi au inhibat formarea acrilamidei cu 90% în timpul unei reacții Maillard. Aceasta este o reacție chimică între proteine ​​și zahăr în prezența căldurii.

Acrilamida este o substanță chimică care se poate forma în unele alimente, în special cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi și cafea, în timpul proceselor de gătit la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea și grătarul.

Unele studii au asociat aportul dietetic de acrilamidă cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de rinichi, endometrial și ovarian. Acestea fiind spuse, rezultatele sunt mixte.

Studiile pe eprubete indică faptul că ITC-urile și compușii similari izolați din wasabi distrug sau inhibă creșterea celulelor de cancere colorectale, orale, pancreatice și mamare.

Deși sună promițător, nu este clar dacă aceste rezultate se aplică oamenilor.

Cu toate acestea, unele studii observaționale remarcă faptul că un aport mai mare de legume crucifere, cum ar fi wasabi, poate reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer.

Alte legume crucifere includ rucola, broccoli, varza de Bruxelles, conopida.

5. Wasabi poate juca un rol în sănătatea oaselor

S-a sugerat că un compus din wasabi numit acid p-hidroxicinamic (HCA) crește formarea osoasă și reduce scăderea oaselor în studiile la animale.

Cercetătorii au speculat dacă HCA ar putea ajuta la tratarea osteoporozei. Această boală face ca oasele să devină slabe și fragile. Cercetarea umană este necesară pentru a confirma acest beneficiu potențial.

6. Wasabi poate aduce beneficii creierului

ITC-urile din wasabi pot avea efecte neuroprotectoare.

Studiile efectuate la șoareci au demonstrat că ele măresc activarea sistemelor antioxidante din creier care reduc inflamația.

Aceste descoperiri sugerează că ITC-urile pot ajuta la prevenirea sau încetinirea tulburărilor neurodegenerative determinate de inflamație, cum ar fi boala Parkinson.

Citește și Yucca: Ce este și ce beneficii poate aduce.

Sursă foto