Aerul poluat ne afectează inteligența Actual

Aerul poluat ne afectează inteligența

Un studiu realizat recent arată că expunerea prelungită la aer poluat are un impact dramatic asupra abilităților cognitive. Studiul demonstrează că trăirea într-un mediu cu aer toxic este echivalent cu pierderea unui an de educație, relatează The Guardian. Efectele aerului murdar sunt mult mai dăunătoare pentru inteligență decât pentru sănătatea fizică.

95% din populația globală respiră aer nesigur

Deși cercetarea a fost realizată în China, rezultatele sunt relevante pentru întreaga lume, ținând cont de faptul că 95% din populația globală respiră un aer nesigur. În urma studiului s-a constatat că nivelurile ridicate de poluare au determinat scăderi semnificative ale notelor obținute la teste de limbaj și aritmetică.

Studiile anterioare s-au axat pe examinarea tinerilor și au demonstrat că abilitățile cognitive sunt reduse la studenții care locuiesc în zone cu aer poluat. În schimb, cercetarea realizată recent a analizat oameni de toate vârstele și diferențele întâlnite la femei și bărbați. Cei mai afectați de poluare sunt bărbații cu vârsta de peste 64 de ani.

„Aerul poluat poate determina reducerea nivelul de educație cu un an, ceea ce este imens (…) Dar știm că efectul este mai dăunător pentru persoanele în vârstă, în special pentru persoanele de peste 64 de ani, pentru bărbați și pentru cei cu studii scăzute”, a declarat Xi Chen de la Yale School of Health Public din SUA, membru al echipei de cercetare.

Derularea studiului

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și s-a bazat pe analizarea testelor de limbaj și aritmetică a 20.000 de persoane. Studiul a fost realizat între 2010 și 2014, în China. Oamenii de știință au comparat rezultatele testelor cu înregistrările de poluare cu dioxid de azot și dioxid de sulf. Rezultatele au arătat că inteligența oamenilor expuși mai mult timp la aer poluat este afectată dramatic. Plouarea îi afectează mai mult pe bărbați decât pe femei și limbajul este atacat mai mult decât competențele matematice.

(sursă foto: Drelaine.com)