Alimente sănătoase bogate în vitamina D Actual

Alimente sănătoase bogate în vitamina D

Vitamina D este esențială organismului pentru absorbția calciului, dezvoltarea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și atenuarea inflamației.

Vitamina D este singurul nutrient pe care corpul îl produce atunci când este expus la lumina soarelui. De asemenea, vitamina D se găsește și în anumite alimente.

Am pregătit o listă de alimente bogate în vitamia D pe care să le adaugi dietei tale:

Somon

Deoarece este un pește gras, somonul este o sursă excelentă de vitamina D. De exemplu, 85 g de somon roz proaspat au 370 UI de vitamina D, in timp ce 85 g de somon conservat au aproape 800 UI. Mai mult de atât, acest aliment conține și acizi grasi Omega-3 si proteine, foarte bune pentru organism.

Gălbenușul de ouă

În timp ce cea mai mare parte a proteinei dintr-un ou se găsește în albuș, grăsimile, vitaminele și mineralele se găsesc în special în gălbenuș. Acesta conține 37 UI de vitamina D.

Ciuperci

Deși ciupercile nu oferă în mod natural o cantitate ridicată de vitamina D, unele sunt expuse la rze UV, oferindu-le o doză mai mare de nutrient ca urmare. Cantitățile de vitamina D vor varia în funcție de cantitatea de lumină UV la care sunt expuse acestea. De exemplu, o ciuperca Portobello expusa razelor UV are aproximativ 375 UI de vitamina D. Totodata, acest tip de ciuperca este o excelenta sursa de seleniu, potasiu si vitamine din complexul B.

Cereale fortificate

Cerealele fortificate sunt îmbogățite cu vitamine și minerale, astfel încât o cana de cereale contine aproximativ 100 UI de vitamina D. De asemenea, sunt o sursă bună de fibre.

Iaurt

Consumul de iaurt ajută la îmbunăţirea funcţiei sistemului imunitar prin aportul de vitamina B 6 și D. Acesta ajută și la reducerea simptomelor de răceală, fiind mai eficient combinat cu miere.

Lapte

Laptele face parte din lista de alimente cu multe beneficii pentru organism. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de calciu,  o cană de lapte are aproximativ 125 UI de vitamina D. De asemenea, laptele de soia sau migdale pot oferi cantități similare de vitamina D.

Citește și: Nivelul de vitamina D ar putea avea un rol în ratele de mortalitate cauzate de COVID-19

Sursă foto