Dovleacul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Dovleacul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Dincolo de gustul său delicios, dovleacul este hrănitor și este asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Dovleacul este foarte nutritiv

Dovleacul are un profil nutritiv impresionant. 245 grame de dovleac gătit conțin: 49 de calorii, 0,2 grame de grăsimi, 2 grame de proteine, 2 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu, cupru, mangan, vitamina B2, vitamina E, fier, magneziu, fosfor, zinc, folat și câteva vitamine din grupa B.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de beta-caroten, un carotenoid pe care corpul tău îl transformă în vitamina A.

2. Conținutul său ridicat de antioxidanți poate reduce riscul de boli cronice

Radicalii liberi sunt molecule produse de procesul metabolic al corpului. Deși sunt extrem de instabile, au roluri utile, cum ar fi distrugerea bacteriilor dăunătoare.

Cu toate acestea, radicalii liberi excesivi din corp creează o stare numită stres oxidativ, care a fost legată de boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer.

Dovleacul conține antioxidanți, cum ar fi alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină. Acestea pot neutraliza radicalii liberi, împiedicându-i să vă deterioreze celulele.

Studiile efectuate pe eprubete și pe animale au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și scad riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni.

3. Dovleacul conține vitamine care pot spori imunitatea

Dovleacul este încărcat cu substanțe nutritive care pot stimula sistemul imunitar.

În primul rând, este bogat în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Studiile arată că vitamina A poate întări sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea infecțiilor. În schimb, persoanele cu deficit de vitamina A pot avea un sistem imunitar mai slab.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C. S-a dovedit că aceasta mărește producția de celule albe din sânge, ajutând celulele imune să funcționeze mai eficient și să facă rănile să se vindece mai repede.

În afară de cele două vitamine menționate mai sus, dovleacul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic. Toate acestea s-au dovedit a ajuta și sistemul imunitar.

4. Vitamina A, Luteina și Zeaxantina pot proteja vederea

Este destul de frecvent ca vederea să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Din fericire, consumul de substanțe nutritive potrivite vă poate reduce riscul de pierdere a vederii. Dovleacul este abundent în substanțe nutritive care au fost asociate cu vederea puternică pe măsură ce corpul îmbătrânește.

De exemplu, conținutul său de beta-caroten furnizează organismului vitamina A necesară. Cercetările arată că deficitul de vitamina A este o cauză foarte frecventă de orbire.

Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataractă, o cauză frecventă a orbirii.

Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, doi compuși legați de riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă (DMV) și cataractă.

În plus, conține cantități bune de vitamine C și E, care funcționează ca antioxidanți și pot împiedica radicalii liberi să deterioreze celulele oculare.

5. Dovleacul poate favoriza pierderea în greutate

Dovleacul este considerat un aliment dens în nutrienți. Asta înseamnă că este incredibil de scăzut în calorii, în ciuda faptului că este plin de nutrienți.

De fapt, dovleacul are sub 50 de calorii la 245 de grame și este format din aproximativ 94% din apă.

Pur și simplu, dovleacul este un aliment prietenos cu pierderea în greutate, deoarece se poate consuma mai mult decât alte surse de carbohidrați, cum ar fi orezul și cartofii, dar totuși conține mai puține calorii.

Mai mult, dovleacul este o sursă bună de fibre, care poate ajuta la reducerea poftei de mâncare.

6. Conținutul de antioxidanți al dovleacului poate reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală gravă în care celulele cresc anormal. Celulele canceroase produc radicali liberi pentru a le ajuta să se înmulțească rapid.

Dovleacul este bogat în carotenoizi, care sunt compuși care pot funcționa ca antioxidanți. Acest lucru le permite să neutralizeze radicalii liberi, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, o analiză a 13 studii a arătat că persoanele cu aporturi mai mari de alfa-caroten și beta-caroten au avut riscuri semnificativ mai mici de cancer de stomac.

În mod similar, multe alte studii la om au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de carotenoizi prezintă riscuri mai mici de cancer la gât, pancreas, sân și alte tipuri de cancer.

7. Conținutul său de potasiu, vitamina C și fibre poate aduce beneficii sănătății inimii

Dovleacul conține o varietate de substanțe nutritive care pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Este bogat în potasiu, vitamina C și fibre, care au fost legate de beneficiile pentru inimă.

De exemplu, studiile au arătat că persoanele cu aporturi mai mari de potasiu par să aibă tensiune arterială mai mică și un risc redus de accident vascular cerebral, doi factori de risc pentru bolile de inimă.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care pot proteja colesterolul LDL „rău” de oxidare. Când particulele de colesterol LDL se oxidează, acestea se pot aglomera de-a lungul pereților vaselor de sânge, ceea ce poate restricționa vasele de sânge și vă poate crește riscul de boli de inimă.

8. Dovleacul conține compuși care promovează o piele sănătoasă

Dovlecii sunt încărcați cu substanțe nutritive care sunt excelente pentru piele.

În primul rând, este bogat în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A. De fapt, 245 grame de dovleac gătit conțin 245% din DZR pentru vitamina A.

Studiile arată că carotenoizii cum ar fi beta-carotenul pot acționa ca un protector solar natural.

Odată ingerați, carotenoizii sunt transportați la diferite organe, inclusiv la nivelul pielii. Aici, ele ajută la protejarea celulelor pielii împotriva deteriorării cauzate de razele UV dăunătoare.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C, care este esențială pentru o piele sănătoasă. Organismul are nevoie de această vitamină pentru a produce colagen, o proteină care vă menține pielea puternică și sănătoasă.

Mai mult, dovleceii conțin luteină, zeaxantină, vitamina E și mulți alți antioxidanți care s-au dovedit a stimula apărarea pielii împotriva razelor UV.

Citește și Somonul: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto