Europenii trăiesc mai mult, dar sunt amenințați de fumat și obezitate Actual

Europenii trăiesc mai mult, dar sunt amenințați de fumat și obezitate

Deutsche Welle

Speranța de viață în rândul europenilor a crescut, conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, documentul relevă și câteva amenințări la viețile locuitorilor Europei: fumatul și gradul din ce în ce mai ridicat al obezității.

Potrivit comunicatului emis miercuri, europenii sunt tot mai sănătoși și trăiesc mai mult comparativ cu cinci ani în urmă. Pe de altă parte, problemele fumatului și obezității sunt principalele amenințări care pot înrăutăți situația.

Printre concluziile raportului se numără:

  • europenii trăiesc în medie cu un an mai mult decât în urmă cu cinci ani; dar există o diferență de peste 10 ani între țările cu cea mai crescută și cea mai scăzută speranță de viață;
  • decesele premature au devenit tot mai puține de la începutul mileniului;
  • decesele premature cauzate de afecțiuni cardiovasculare, cancer, diabet și boli ale sistemului respirator sunt din ce în ce mai puține;
  • fumatul, consumul de alcool, obezitatea și refuzul vaccinării sunt din ce în ce mai răspândite în unele țări;
  • europenii fumează cel mai mult tutun din lume, cu unul din trei oameni de peste 15 ani fiind fumător;
  • consumul de alcool a scăzut, însă adulții europeni beau cel mai mult din lume;
  • peste jumătate dintre europeni sunt supraponderali, problema obezității fiind din ce în ce mai întâlnită pe întregul continent.

Dr. Zsuzsanna Jakab a declarat că majoritatea statelor europene au făcut pași importanți în ceea ce privește obiectivele inițiativei Health 2020.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății, care este publicat o dată la trei ani, relevă progresul pe care statele le fac sub inițiativa UE Health 2020, care a fost adoptată în anul 2012. Printre obiective se numără micșorarea deceselor premature și a inegalităților din punct de vedere medical și creșterea speranței de viață.

Media europeană a consumului de alcool este de 8,6 litri pe cap de locuitor pe an. Una dintre țările cu cel mai mare consum de alcool este Germania, cu 11 litri de alcool consumați pe cap de locuitor în fiecare an.