Iaurtul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Iaurtul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Iaurtul este bogat în substanțe nutritive și poate spori sănătatea atunci când este consumat în mod regulat. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Este bogat în nutrienți importanți

Iaurtul conține o parte din aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie.

Este cunoscut pentru conținutul său de calciu, un mineral necesar pentru dinți și oase sănătoase. Doar o ceașcă asigură 49% din nevoia zilnică de calciu.

De asemenea, este bogat în vitamine B, în special vitamina B12 și riboflavină, ambele putând proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.

O ceașcă oferă, de asemenea, 38% din nevoia zilnică de fosfor, 12% pentru magneziu și 18% pentru potasiu. Aceste minerale sunt esențiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.

Un nutrient pe care iaurtul nu îl conține în mod natural este vitamina D, dar este în mod obișnuit îmbogățit cu ea. Vitamina D promovează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și depresie.

2. Iaurtul este bogat în proteine

Iaurtul oferă o cantitate impresionantă de proteine, cu aproximativ 12 grame la 200 de grame de iaurt.

S-a demonstrat că proteinele susțin metabolismul prin creșterea consumului de energie sau a numărului de calorii arse pe parcursul zilei.

Obținerea de suficiente proteine este, de asemenea, importantă pentru reglarea poftei de mâncare, deoarece crește producția de hormoni care semnalează sațietatea. 

Poate reduce automat numărul total de calorii consumate, ceea ce este benefic pentru controlul greutății.

Într-un studiu, subiecții care au mâncat iaurt  ca și gustare au fost mai puțin înfometați și au consumat cu 100 de calorii mai puține la cină, comparativ cu cei care au mâncat gustări cu proteine mai puține, cu aceeași cantitate de calorii.

Efectele de promovare a sațietății ale iaurtului sunt și mai proeminente în cazul iaurtului grecesc, care este un soi foarte gros care a fost strecurat. Este mai bogat în proteine decât iaurtul obișnuit, oferind 22 de grame la 200 de grame de iaurt. S-a demonstrat că iaurtul grecesc influențează controlul apetitului și întârzie mai mult sentimentul de foame decât iaurtul obișnuit cu mai puține proteine.

3. Poate beneficia sănătății digestive

Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii sau probiotice, care au fost fie o parte a culturii inițiale, fie adăugate după pasteurizare. Acestea pot beneficia sănătății digestive atunci când sunt consumate.

Din păcate, multe iaurturi au fost pasteurizate, un tratament termic care ucide conținutul de bacterii benefice.

Pentru a vă asigura că iaurtul dvs. conține probiotice eficiente, căutați unul care conține culturi vii, active. Acestea ar trebui să fie listate pe etichetă.

Unele tipuri de probiotice găsite în iaurt, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, s-au dovedit a reduce simptomele incomode ale sindromului intestinului iritabil (SII), o tulburare comună care afectează colonul.

Un studiu a făcut ca pacienții cu SII să consume în mod regulat lapte fermentat sau iaurt care conținea Bifidobacterii. După doar trei săptămâni, au raportat îmbunătățiri în balonare și frecvența defecării, efecte observate și după șase săptămâni.

Un alt studiu a constatat că iaurtul cu Bifidobacteria a îmbunătățit simptomele digestive și calitatea vieții legate de sănătate în rândul femeilor care nu aveau o afecțiune digestivă diagnosticată.

Mai mult, mai multe studii au descoperit că probioticele pot proteja împotriva diareei asociate antibioticelor, precum și a constipației.

4. Iaurtul poate întări sistemul imunitar

Consumul de iaurt, mai ales dacă conține probiotice, în mod regulat poate întări sistemul imunitar și reduce probabilitatea de a contracta boli.

S-a demonstrat că probioticele reduc inflamația, care este asociată cu mai multe afecțiuni de sănătate, de la infecții virale la tulburări intestinale.

Cercetările arată că, în unele cazuri, probioticele pot ajuta, de asemenea, la reducerea incidenței, duratei și severității răcelii comune.

Mai mult, proprietățile de îmbunătățire a imunității ale iaurtului se datorează parțial magneziului, seleniului și zincului, urme de minerale cunoscute pentru rolul pe care îl joacă în sănătatea sistemului imunitar.

Iaurturile îmbogățite cu vitamina D pot spori sănătatea imună și mai mult. Vitamina D a fost studiată pentru potențialul său de a preveni boli precum răceala obișnuită și gripa.

5. Poate proteja împotriva osteoporozei

Iaurtul conține câteva substanțe nutritive cheie pentru menținerea sănătății oaselor, inclusiv calciu, proteine, potasiu, fosfor și, uneori, vitamina D.

Toate aceste vitamine și minerale sunt utile în special pentru prevenirea osteoporozei, o afecțiune caracterizată prin slăbirea oaselor. Este frecventă la vârstnici.

Persoanele cu osteoporoză au densitate osoasă scăzută și prezintă un risc mai mare de fracturi osoase.

Cercetările arată că consumul zilnic a cel puțin trei porții de alimente lactate, cum ar fi iaurtul, poate ajuta la conservarea masei și rezistenței osoase.

6. Iaurtul poate beneficia sănătății inimii

Conținutul de grăsime al iaurtului este unul dintre motivele pentru care sănătatea sa este adesea controversată. Conține în principal grăsimi saturate, cu o cantitate mică de acizi grași mononesaturați.

Se credea că grăsimile saturate cauzează boli de inimă, dar cercetările actuale arată că nu este cazul. Cu toate acestea, soiurile de iaurt fără grăsimi și cu conținut scăzut de grăsimi sunt încă populare.

Nu există dovezi clare că grăsimea din iaurt este dăunătoare sănătății. De fapt, poate aduce beneficii sănătății inimii.

Unele cercetări arată că aportul de grăsimi saturate din produsele din lapte integral mărește colesterolul HDL „bun”, care poate proteja sănătatea inimii. Alte studii au descoperit că aportul de iaurt reduce incidența generală a bolilor de inimă.

În plus, produsele lactate precum iaurtul s-au dovedit a ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute, care este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Efectele par a fi cele mai proeminente la cei deja diagnosticați cu hipertensiune arterială.

7. Iaurtul poate promova gestionarea greutății

Iaurtul are mai multe proprietăți care pot ajuta la gestionarea greutății.

Pentru început, acesta are un conținut ridicat de proteine, care funcționează împreună cu calciul pentru a crește nivelul hormonilor care reduc pofta de mâncare, cum ar fi peptida YY și GLP-1.

Mai multe studii au descoperit că consumul de iaurt este asociat cu greutate corporală, procent de grăsime corporală și circumferință a taliei mai mici.

O analiză a constatat că aportul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, inclusiv iaurtul, poate reduce incidența obezității. Acest lucru este contrar a ceea ce se credea anterior despre aportul de grăsimi și creșterea în greutate.

Alte studii au descoperit că cei care mănâncă iaurt tind să mănânce mai bine în general, comparativ cu cei care nu consumă iaurt. Acest lucru se datorează parțial conținutului său ridicat de nutrienți, comparativ cu conținutul său caloric destul de scăzut.

Citește și Dovleacul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto