Rodiile: Top 11 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Rodiile: Top 11 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Rodiile sunt printre cele mai sănătoase fructe de pe Pământ.

Acestea conțin o serie de compuși vegetali benefici, neegalate de alte alimente. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Rodiile sunt pline de substanțe nutritive importante

Pielea rodiei este groasă și necomestibilă, dar există sute de semințe comestibile în interior. Fiecare sămânță este înconjurată de o acoperire roșie, suculentă și dulce, cunoscută sub numele de aril.

Semințele și arilele sunt părțile comestibile ale fructului, consumate fie crude, fie prelucrate în suc de rodie, dar coaja este aruncată.

Rodiile au un profil nutritiv impresionant. 170 de grame de arile de rodie conțin 7 grame de fibre, 3 grame de proteine, vitamina C, vitamina K, folat și potasiu.

Arilele de rodie sunt, de asemenea, foarte dulci. 170 de grame conțin 24 de grame de zahăr și 144 de calorii.

2. Rodiile conțin două compuși puternici de plante

Rodiile au două substanțe unice care sunt responsabile pentru majoritatea beneficiilor lor pentru sănătate: punicalagine și acid punicic.

Punicalaginele sunt antioxidanți extrem de puternici care se găsesc în sucul și coaja de rodie.

Sunt atât de puternice încât s-a constatat că sucul de rodie are de trei ori activitatea antioxidantă a vinului roșu și a ceaiului verde.

Extractul și pulberea de rodie sunt obținute de obicei din coajă, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și punicalagină.

Acidul punicic, care se găsește în uleiul de semințe de rodie, este principalul acid gras din arile. Este un tip de acid linoleic conjugat cu efecte biologice puternice.

3. Au efecte antiinflamatorii impresionante

Inflamația cronică este unul dintre principalii factori care duc la multe boli grave. Aceasta include boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, boala Alzheimer și chiar obezitate.

Rodiile au proprietăți antiinflamatoare puternice, care sunt în mare măsură mediate de proprietățile antioxidante ale punicalaginelor.

Studiile cu eprubete au arătat că pot reduce activitatea inflamatorie în tractul digestiv, precum și în cancerul de sân și celulele de cancer de colon.

Un studiu de 12 săptămâni efectuat la persoanele cu diabet a constatat că 250 ml de suc de rodie pe zi au scăzut markerii inflamatori CRP și interleukina-6 cu 32% și, respectiv, 30%.

4. Rodiile pot ajuta la combaterea cancerului de prostată

Cancerul de prostată este un tip comun de cancer la bărbați.

Studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate încetini reproducerea celulelor canceroase și chiar induce apoptoza sau moartea celulelor în celulele canceroase.

Antigenul specific prostatei (ASP) este un marker de sânge pentru cancerul de prostată.

Bărbații ale căror niveluri de ASP se dublează într-o perioadă scurtă de timp prezintă un risc crescut de deces din cauza cancerului de prostată.

În mod interesant, un studiu efectuat pe oameni a constatat că consumul de 240 ml de suc de rodie pe zi a crescut timpul de dublare al ASP de la 15 luni la 54 de luni, o creștere monumentală.

5. Rodiile pot scădea tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea) este unul dintre principalii factori care determină atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale după ce au consumat zilnic 150 ml de suc de rodie timp de două săptămâni.

Alte studii au descoperit efecte similare, în special pentru tensiunea arterială sistolică, numărul mai mare în citirea tensiunii arteriale.

6. Rodiile pot ajuta la combaterea artritei și a durerilor articulare

Artrita este o problemă comună în țările occidentale. Există multe tipuri diferite, dar cele mai multe implică o formă de inflamație la nivelul articulațiilor.

Având în vedere că compușii vegetali din rodie au efecte antiinflamatorii, este logic că ar putea ajuta la tratarea artritei.

Studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate bloca enzimele care afectează articulațiile la persoanele cu osteoartrita.

7. Sucul de rodie poate reduce riscul de boli de inimă

Bolile cardiace este în prezent cea mai frecventă cauză de deces prematur din lume. Ele sunt determinate de mulți factori diferiți.

Acidul punicic, principalul acid gras din rodii, poate ajuta la protejarea împotriva mai multor etape ale procesului bolilor de inimă.

Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 51 de persoane cu niveluri ridicate de trigliceride a arătat că 800 mg de ulei de semințe de rodie pe zi au scăzut semnificativ trigliceridele și au îmbunătățit raportul trigliceride HDL.

Un alt studiu a analizat efectele sucului de rodie la persoanele cu diabet de tip 2 și colesterol ridicat. Au observat reduceri semnificative ale colesterolului LDL „rău”, precum și alte îmbunătățiri.

De asemenea, s-a demonstrat că sucul de rodie, atât în studiile efectuate pe animale, cât și la oameni, protejează particulele de colesterol LDL de oxidare, una dintre etapele cheie către bolile de inimă.

O analiză de cercetare a concluzionat că sucul de rodie reduce tensiunea arterială, un factor major de risc pentru bolile de inimă.

8. Sucul de rodie poate ajuta la tratarea disfuncției erectile

Leziunile oxidative pot afecta fluxul sanguin în toate zonele corpului, inclusiv în țesutul erectil.

S-a demonstrat că sucul de rodie ajută la creșterea fluxului sanguin și a răspunsului erectil la iepuri.

Într-un studiu efectuat pe 53 de bărbați cu disfuncție erectilă, rodia părea să aibă unele beneficii, dar nu a fost semnificativă statistic.

9. Pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice

Compușii vegetali din rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare.

De exemplu, s-a demonstrat că combat unele tipuri de bacterii, precum bacteriile de drojdie Candida albicans.

Efectele anti-bacteriene și anti-fungice pot fi, de asemenea, de protecție împotriva infecțiilor și inflamațiilor în gură. Aceasta include condiții precum gingivita, parodontita și stomatita protezei.

10. Pot ajuta la îmbunătățirea memoriei

Există unele dovezi că rodia poate îmbunătăți memoria.

Un studiu efectuat la pacienți chirurgicali a constatat că 2 grame de extract de rodie au prevenit deficiențele în memorie după operație.

Un alt studiu efectuat pe 28 de adulți vârstnici cu probleme de memorie a constatat că 240 ml de suc de rodie pe zi au îmbunătățit semnificativ markerii memoriei verbale și vizuale.

Studiile efectuate la șoareci sugerează, de asemenea, că rodia poate ajuta la combaterea bolii Alzheimer.

11. Rodiile pot îmbunătăți performanțele exercițiilor fizice

Rodia este bogată în nitrați dietetici, care s-au dovedit a îmbunătăți performanța la efort.

Un studiu efectuat pe 19 sportivi care alergau pe bandă de alergat a arătat că un gram de extract de rodie cu 30 de minute înainte de exercițiu a îmbunătățit semnificativ fluxul sanguin, întârziind apariția oboselii și creșterea eficienței exercițiului.

Citește și Iaurtul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto