Semințele de dovleac: 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Semințele de dovleac: 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Semințele de dovleac pot fi mici, dar sunt pline de substanțe nutritive valoroase. Mâncând doar o cantitate mică din acestea, puteți furniza o cantitate substanțială de grăsimi sănătoase, magneziu și zinc.

Din această cauză, semințele de dovleac au fost asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea includ îmbunătățirea sănătății inimii, sănătatea prostatei și protecția împotriva anumitor tipuri de cancer.

Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Semințele de dovleac sunt pline de nutrienți valoroși

Majoritatea semințelor de dovleac cumpărate la supermarket nu au coajă. Aceste semințe fără coajă sunt verzi, plate și ovale.

28 de grame de semințe de dovleac fără coajă au aproximativ 151 de calorii, în principal din grăsimi și proteine.

O porție de 28 de grame conține 1,7 grame de fibre, 5 grame de carbohidrați și 13 grame de grăsimi (dintre care 6 sunt omega-6). Acestea vin, de asemenea, cu vitamina K, fosfor, mangan, magneziu, fier, zinc și cupru.

De asemenea, conțin o mulțime de antioxidanți și o cantitate decentă de acizi grași polinesaturați, potasiu, vitamina B2 (riboflavină) și acid folic.

Semințele de dovleac și uleiul de semințe conțin, de asemenea, mulți alți nutrienți și compuși din plante care s-au dovedit a oferi beneficii pentru sănătate.

2. Sunt bogate în antioxidanți

Semințele de dovleac conțin antioxidanți precum carotenoizi și vitamina E.

Antioxidanții pot reduce inflamația și pot proteja celulele de radicalii liberi nocivi. De aceea, consumul de alimente bogate în antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva multor boli.

Se crede că nivelurile ridicate de antioxidanți din semințele de dovleac sunt parțial responsabile pentru efectele lor pozitive asupra sănătății.

Într-un studiu, uleiul de semințe de dovleac a redus inflamația la șobolanii cu artrită fără efecte secundare. Aceasta în timp ce animalele cărora li sa administrat un medicament antiinflamator au experimentat efecte adverse.

3. Semințele de dovleac sunt legate de un risc redus de anumite tipuri de cancer

Dietele bogate în semințe de dovleac au fost asociate cu un risc redus de cancer de stomac, sân, plămân, prostată și colon.

Un studiu observațional amplu a asociat consumul lor cu un risc redus de cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză.

Alte studii sugerează că lignanii din semințele de dovleac pot juca un rol cheie în prevenirea și tratarea cancerului de sân.

Alte studii pe eprubetă au descoperit că un supliment care conține semințe de dovleac are potențialul de a încetini creșterea celulelor canceroase de prostată.

4. Pot îmbunătăți sănătatea prostatei și a vezicii urinare

Semințele de dovleac pot ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată (HBP). Aceasta este o afecțiune în care glanda prostatică se mărește, provocând probleme cu urinarea.

Mai multe studii la om au descoperit că consumul acestor semințe a redus simptomele asociate cu HBP.

Într-un studiu de un an efectuat pe peste 1.400 de bărbați cu HBP, consumul de semințe de dovleac a redus simptomele și a îmbunătățit calitatea vieții.

Cercetări suplimentare sugerează că luarea semințelor de dovleac ca suplimente poate ajuta la tratarea simptomelor unei vezici hiperactive.

Un studiu pe 45 de bărbați și femei cu vezici hiperactive a constatat că 10 grame de extract de semințe de dovleac zilnic îmbunătățesc funcția urinară.

5. Semințele de dovleac sunt foarte bogate în magneziu

Semințele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse naturale de magneziu. Magneziul este un mineral adesea lipsit din dietele multor populații occidentale.

Magneziul este necesar pentru mai mult de 600 de reacții chimice din organism. De exemplu, nivelurile adecvate de magneziu sunt importante pentru:

  • Controlul tensiunii arteriale
  • Reducerea riscului de boli de inimă
  • Formarea și menținerea oaselor sănătoase
  • Reglarea nivelului de zahăr din sânge.

6. Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Semințele de dovleac sunt o sursă bună de antioxidanți, magneziu, zinc și acizi grași. Toate acestea pot ajuta la menținerea inimii sănătoase.

Studiile pe animale au arătat, de asemenea, că uleiul din semințe de dovleac poate reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol. Aceștia sunt doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

Un studiu de 12 săptămâni a fost realizat la 35 de femei aflate în postmenopauză. S-a constatat că suplimentele cu ulei din semințe de dovleac au redus tensiunea diastolică cu 7% și au crescut nivelul de colesterol HDL „bun” cu 16%.

Alte studii sugerează că capacitatea dovlecilor de a crește generarea de oxid nitric în organism poate fi responsabilă de efectele sale pozitive asupra sănătății inimii.

Oxidul nitric ajută la extinderea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând riscul de creștere a plăcii în artere.

7. Semințele de dovleac pot reduce nivelul zahărului din sânge

Studiile la animale au arătat că dovleacul, semințele de dovleac, pudra de semințe de dovleac și sucul de dovleac pot reduce glicemia.

Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat, care pot lupta pentru a-și controla nivelul zahărului din sânge.

Mai multe studii au descoperit că suplimentarea cu suc de dovleac sau pudră de semințe a redus nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Conținutul ridicat de magneziu al semințelor de dovleac poate fi responsabil pentru efectul său pozitiv asupra diabetului.

Un studiu observațional a fost realizat la peste 127.000 de persoane despre dietele bogate în magneziu. S-a descoperit că acestea au fost asociate cu un risc cu 33% mai mic de diabet de tip 2 la bărbați și cu un risc cu 34% mai mic la femei.

8. Sunt bogate în fibre

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Semințele decojite oferă 1,1 grame de fibre într-o porție de 28 de grame.

O dietă bogată în fibre poate promova o bună sănătate digestivă.

În plus, dietele bogate în fibre au fost asociate cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2 și obezitate.

9. Pot ajuta la îmbunătățirea somnului

Semințele de dovleac sunt o sursă naturală de triptofan, un aminoacid care poate ajuta la promovarea somnului.

Consumul de aproximativ 1 gram de triptofan pe zi poate îmbunătăți somnul.

Cu toate acestea, ar trebui să mâncați aproximativ 200 de grame de semințe de dovleac pentru a obține cantitatea necesară de triptofan.

Zincul din aceste semințe poate ajuta, de asemenea, la transformarea triptofanului în serotonină. Aceasta este apoi transformată în melatonină, hormonul care reglează ciclul de somn.

În plus, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu. Nivelurile adecvate de magneziu au fost, de asemenea, asociate cu un somn mai bun.

Unele studii mici au descoperit că administrarea unui supliment de magneziu a îmbunătățit calitatea și timpul total de somn.

Citește și Dovleacul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto